Budimir - Buca Jovanović 

1933 - 1987

kompozitor i muzičar


na sajtu:


Ovu stranicu Vam prezentujem sa osobitim zadovoljstvom jer se radi o kompozitoru i muzičaru

BUDIMIRU BUCI JOVANOVIĆ

čoveku koji je pronašao Boru Spužić , koji mu je napisao prve pesme i omogućio da snimi prvu singl ploču u 34-toj godini života. 

To je čovek koji je komponovao mnogo pesama, a najpoznatije su one u interpretaciji Šabana Šaulića i Bore Spužić Kvake, Gvozdena Radičevića, Vide Pavlović i ostalih.

Svake godine polovinom jula meseca, centar za kulturu Barajevo u selu Guncati organizuje trodnevnu muzičku manifestaciju pod nazivom: "Dani Budimira - Buce Jovanovića, Ilije i Milije Spasojevića i Radoja Mitrovića Barajevca".
Manifestacija je posvećena muzičarima koji su negovali šumadijski melos i godinama pomagali afirmaciju izvođača izvorne narodne pesme. Njima u čast na stadionu fudbalskog kluba u Gunacatima nastupaju pevaci koji su pevali i svirali sa ovim vrsnim muzicarima i kompozitorima.

  bj_1.gif (30029 bytes)

 

Budimir Jovanovic    Od mnostva dobrih harmonikasa koji su u poratnim godinama pa sve do danasnjih dana delovali na jugoslovenskoj estradi treba posebno izdvojiti Budimira - BUCU Jovanovica koji svojom prelivajucom, raspevanom svirkom cini njegovo sviranje prepoznatljivim cak i onda kada se cuje u orkestru. To kako Buca Jovanovic prebira po dirkama to je nesto drugacije od moravskog Mijinog stila - to je meraklijski obrenovacki stil. 
     Budimir BUCA Jovanovic nije gradio solisticku karijeru harmonikasa vec je pretezno nastupao sa svojim orkestrom kojim je uspeo da stvori svojevrstan simfonijski nacin muziciranja. Njegovi aranzerski poduhvati sa neobicnim, ali veoma prikladnim harmonskim resenjima ucinili su ga poznatim u diskografskom svetu. Mnogi izuzetni pevaci su proizasli ispod skuta Buce Jovanovica. Dovoljno je samo spomenuti Boru Spuzica Kvaku, Sabana Saulica i Azeminu Grbic pa da se shvati kavo je cudo sa njima ucinio u svetu diskografije !  On je jedan od retkih harmonikasa koji tako dobro poznaje svet nota i u njemu se nalazi na maestralan nacin. Note je naucio vec u prvim godinama svog druzenja sa harmonikom, a tome ga je naucio harmonikas starije generacije Dzoni Gavrilovic, kako Buca sam posteno tvrdi odajuci na taj nacin starom majstoru duznom postovanja. 

 
Tekst preuzet sa harmonikaškog sajta www.accordion.co.yu

 


 

 

Budimir Jovanović Buca iz Guncata - Biografija


Budimir Jovanović, je rođen u selu Guncate kod Barajeva 1933. godine. Umro je u decembru 1987. godine.


Muzikom se bavio više od 40 godina. Kao dete od 6 godina počeo je da svira harmoniku. Njegov otac je još pre II svetskog rata svirao diatonsku harmoniku sa 3 reda a negde pred početak II svetskog rata prešao je na gramatičnu harmoniku sa 5 redi. I Buca je uoči rata nekoliko meseci svirao prvo na dvorednoj diatonskoj pa je onda 1938/39. god prečao na dugmetaru marke "Ravner". Učio je prvo od oca a kasnije od ilije Spasojevića i Stevice Stankovića.

 - 1946/47 počinje da se bavi polu profesionalno muzikom svirajući vašare, svadbe, igranke ...
 - 1951 god počinje da svira na radio Beogradu, takozvani Beograd 2.
 - 1968 god osniva svoj ansambl i gotovo do smrti se bavio muzikom profesionalno u duhu narodnog melosa i stvaralaštva.

Stvorio je mnoge pesme i igre a na estradni put svojim kompozicijama izvodi mnoge pevače. Stekao je bezbroj prijatelja i obozavaoca a dobio je bezbroj pisama od obožavalaca kao priznanje za svoje stvaralaštvo.
Sa ponosom je uvek govorio da je prva pesma koju je naučio da svira bila "Cvetala mi lipa i topola"

Od mnoštva dobrih harmonikaša koji su u poratnim godinama pa sve do danasnjih dana delovali na jugoslovenskoj estradi treba posebno izdvojiti Budimira - BUCU Jovanovića koji svojom prelivajućom, raspevanom svirkom čini njegovo sviranje prepoznatljivim čak i onda kada se čuje u orkestru. To kako Buca Jovanović prebira po dirkama to je nešto drugačije od moravskog Mijinog stila - to je meraklijski obrenovački stil.
Budimir Buca Jovanovć nije gradio solisticku karijeru harmonikaša već je pretezno nastupao sa svojim orkestrom kojim je uspeo da stvori svojevrstan simfonijski način muziciranja. Njegovi aranžerski poduhvati sa neobičnim, ali veoma prikladnim harmonškim rešenjima učinili su ga poznatim u diskografskom svetu.
Mnogi izuzetni pevači su proizašli ispod skuta Buce Jovanovića. Dovoljno je samo spomenuti Boru Spužića Kvaku, Sabana Saulica i Azeminu Grbic pa da se shvati kavo je čudo sa njima učinio u svetu diskografije ! On je jedan od retkih harmonikaša koji tako dobro poznaje svet nota i u njemu se nalazi na maestralan način. Note je naučio vec u prvim godinama svog druženja sa harmonikom, a tome ga je naučio harmonikaš starije generacije Džoni Gavrilovic, kako Buca sam pošteno tvrdi odajući na taj način starom majstoru dužnom postovanja.

Kada je bio u bolnici Buca je par zadnjih dana pobegao i došao kući da umre, a svirao je samo jednu pesmu,"Pruži ruku na rastanku" koju je napisao izvesni Z.Marinković a otpevao Cvele Radovanović.

 

U Guncatima se svake godine u julu mesecu održava manifestacija - "Dani Buce Jovanovica". Glavna priredba je koncert najvećih zvezda naše izvorne narodne muzike na stadionu OFK Guncati u Guncatima a ulaz je slobodan. Nastupaju uglavnom peveči za koje je Buca komponovao.

 


 

 
ploca sa kolima
Na ovoj singl ploči u izdanju PGP RTB se nalaze:

- Momačka šetnja
- Miškovo kolo
- Bucino kolo
- Gocino kolo
- Momačka šetnja
 
 - Bucino kolo
- Gocino kolo
 
- Čukaričko kolo
 


ploca sa kolima
Na ovoj singl ploči u izdanju PGP RTB iz 1967 se nalaze:

- Momački zaplet
- Gružanka
- Guncatsko kolo
- Lazarevečko kolo
- Momački zaplet
 
 - Gružanka
 
- Guncatsko kolo
 
- Lazarevečko kolo
 

 

Budimir Jovanović - o sebi

"Bavim se muzikom već više od četrdeset godina. Kao dete od šest godina počeo sam da sviram harmoniku, tojest moj otac je još pre rata svirao diatonsku harmoniku sa tri reda pa je negde pred rat prešao na gramatičnu, kako se to kaže, harmoniku, sa pet redi, i ja sam još pre rata počeo svirati diatonsku, tu harmoniku sa dva reda i nekoliko meseci sam svirao na toj harmonici. U oči rata, negde '38-39' godine, počeo sa dugmetarom zvanom Ravner - marka harmonike. I tako sam to učio, prvo od oca pa posle od drugih starijih kolega, Ilije Spasojevića i Stevice Stankovića sve do '46-7e godine od kad sam počeo već da se bavim poluprofesionalnim poslovima svirajući vašare, svadbe, igranke i tako dalje.

Od 1951. godine počeo sam da sviram na radio Beogradu - takozvani Beogradu 2.

1963. godine sam osnovao svoj ansambl i bavim se takoreći superprofesionalnim poslovima ove vrste u duhu narodnog melosa, stvaralaštva, muzike u tom duhu.

Stvorio sam mnoge pesme i igre. Izveo sam na put sa svojim kompozicijama mnoge pevače. Stekao sam bezbroj prijatelja i obožavalaca; dobijao sam mnogo pisma u znak zahvalnosti za svoje stvaralaštvo. Mnogi su mi zahvaljivali za stvaralaštvo koje sam dao narodu ali ni jedan ne beše ovoliko, ovoliko i ovakav ljubitelj narodne umetnosti na muzičkom polju kao ovaj dečko koji sad sedi pored mene ovde a zove se Aleksandar Saša Krstić. Inače, i on se bavi muzikom svirajući na fruli stara kola i stare pesme kao i ovu muziku koju mi danas stvaramo, novokomponovanu. S entuzijazmom i sa ovakvom željom, da ovoliko neko može voleti umetnike koji stvaraju muziku u narodnom duhu! Pa kad je već on jedini, i jedan, jedini čovek u ovoj zemlji, ja ću mu posvetiti nekoliko kompozicija svojih, a možda ću nešto i odsvirati koje sam prvo u svojoj karijeri, odnosno u svom detinjstvu, pesmu, koju sam prvu naučio, pokušaću da i to se setim, šta sam to učio da bi ovaj mladi čovek imao, ovaj, nečega čega će da se seća, naravno posle, jer on će u svakom slučaju više živeti nego mi koji se već nazivamo - veterani.

Pa evo, sad ću ja to pokušati da nešto odsviram i odpevam za mladog Sašu.

Na početku nisam rekao da se ja zovem Budimir Jovanović, zvani Buca.

Pa evo, kao što rekoh, te prve pesme koju sam naučio da sviram, onda kada sam imao šest godina. Pesma se zove Cvetala mi lipa i topola."

Izvor:  http://www.esnips.com/doc/17a368ff-5d01-4103-b403-4f29e6a3a860/--01Govor-1

 

Budimir Jovanović, o sebi - UŽIVO-1
 
Budimir Jovanović, o sebi - UŽIVO-2
Budimir Jovanović, o sebi - UŽIVO-3
 

 

Buca je otpevao nekoliko svojih pesama sto je zabelezeno i na singl ploči:

 

 
Buca peva svoje pesme uz pratnju ansambla Pavla Stanojevica:

- Raširi ruke, majko
- Daleko je sunce
- Prazna je duša moja
- Kratka je bila moja ljubav
Čujte bucinu interpretaciju pesme:
Raširi ruke, majko

 
Čujte bucinu interpretaciju pesme:
Daleko je sunce

 

        Budimir Jovanović je umro decembra 1987 godine.
Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd je tim povodom početkom 1988. izdala ploču i kasetu pod nazivom:

        U SPOMEN BUDIMIRU BUCI JOVANOVIĆ

       Na ovom izdanju se nalazi 13 pesama, među kojima i dve koje peva Kvaka, kao i pesma RAŠIRI RUKE (IZA SEDAM MORA) koju peva sam Budimir Jovanović. Tekst pesme možete pogledati, a i cuti. Sve pesme su izvedene uz pratnju njegovog ansambla.

     Strana A

1. RAŠIRI RUKE                            peva Budimir Jovanović

2. NA RASTANKU                          peva Bora Spužić Kvaka

3. DAJTE MI UTJEHU                     peva Šaban Šaulić

4. TEKU ČASI BOLA                       peva Vida Pavlović

5. KAKO SI MAJKO, KAKO SI OČE     peva Šaban Šaulić

6. NE SPREMAJ, MAJKO, DAROVE      peva Vida Pavlović

7. DANAS, MAJKO, ŽENIŠ SINA         peva Slavko Petrović

     Strana B

1. BIO SAM PIJANAC                               peva Šaban Šaulić

2. AKO DRAGA SRETNEŠ MAJKU MOJU        peva Bora Spužić Kvaka

3. MOMAK VESELJAK                               peva Marinko Rokvić

4. ZBOG NEVERSTVA JEDNE ŽENE              peva Šaban Šaulić

5. PŠENICA SE POVILA U KLASU                peva Dobrivoje Topalović

6. DANAS JE TVOJOJ ĆERKI SVADBEN DAN   peva Biserka Mišić
 


      Po mom mišljenju, jedna od najlepših starijih pesama koje je komponovao Budimir Jovanović, je pesma "Poleti golube moj" iz Decembra 1965  koju peva Gvozden Radičević, uz pratnju ansambla Budimira Jovanović:

POLETI GOLUBE MOJ 

 

Poleti golube moj,

Ponesi pozdrav mojoj voljenoj

Kaži joj da je moj život tužan bez nje

Kao što je tebi bez jata svoga

 

Volim je golube moj,

Kao oči svoje, kao život svoj,

Kao bolan majsku zoru, kad sviće novi dan

Kao ti što voliš jato svoje

 

Daleko, usamljen, sam

Ja uvek mislim na svoj rodni kraj

I tužno provodim dane i duge noći

I na dragu mislim kada ću joj doći

 

Kaži joj, golube moj

Da moja ljubav pripada smo njoj

Nek čuva naše tajne, i lepe uspomene

Nek poljubi tebe mesto mene.

 

mbj.jpg (23501 bytes)

RAŠIRI RUKE

 

Iza sedam gora i mora

Ja sam ti usamljen majko znaj

I stalno čeznem i mislim

Kad ću da dođem u rodni kraj

Raširi ruke, o majko stara

Ja ću ti doći kad dođe maj

Kad naša bašta, sva ozeleni

Nadaj se majko meni

Želja je moja jedina

Da vidim još jednom rodni dom

I staru majku radosnu

Da ruku poljubim ocu svoma

refren:

Prećiću gore i mora

Tad mojoj patnji biće kraj

Nestaće tuge i bola

Kad padnem majci u zagrljaj

refren:

 

 


     Pozdrav za imenjaka...njaka...njaka...

     Lep ti je sajt kao i strana posvećena Budimiru Buci Jovanoviću. Zaboravio si da pomeneš da je on stvorio Šabana Šaulića i narodnu novokomponovanu muziku sa njim a i sve svadbarske pesme....
     Šaljem ti sken kasete koje nemaš u podatku pošto i ja volim Bucine radove.... najboji je..
     Pozdrav i postavi na sajt ovo.
     Zoran Zubic
 

Budimir Jovanović (sa harmonikom)  na smimalju LP ploče 
Zorana Kalezića - "Kako je lepo u mom kraju"

Evo pesme sa tog albuma: Da li još cvetaš rumena ružo
 


     Neke od vama dobro poznatih pesama, za koje verovatno niste znali da ih je komponovao Buca Jovanović:

Šaban Šaulić Bora Spužić Kvaka

- Bio sam pijanac

- Nisi došla kada sam te zvao

- Zašto se ljubav za ljubav ne vraća

- Zvao sam te nekad sunce moje

- Što me mučiš, prokleti živote

- Nikad joj oprostiti neću

- Nema je, drugovi, nema

- Ja plaćam ljubavi danak

- Dok mogu očima da gledam

- Sećam se te žene

- Ljubav naša prošlosti pripada

- Dajte mi utjehu

- Kako si majko, kako si oče

- Zbog neverstva jedne žene

- Tvoj mio glas

- Ne pitaj me kako mi je, druže

- Svadba neće biti

- Ovde su svirali tiho

- Ne čekaj, majko, sina

- Duša me boli draga

- Udaše te tvoji

- Nemoj draga

- Dođi ublaži bol srca mog

- Oj Dunave plavi

- Na rastanku

- Kad dođe dan

- Ako draga sretneš majku moju

- Nezaboravna ljubav

- I poslednja nada beše ti

- Neću te kleti draga

- Gocino kolo

 

 

Vida Pavlović

- Teku časi bola 

- Ne spremaj majko darove

- Nikada više, nikada

- Usamljena žena

 

 

 

Zoran Kalezić Gvozden Radičević

- Kako je lepo u mom kraju

- Dal još cvetaš, rumene ružo

- Ne odlazi

- Dođi, dođi

-Uspomeno iz mladosti moje

- Jedan dan, jedna noć

- Lijepa Mejrima

- Svadbena pesma

- Poleti golube moj

 

Živadin Kojić Žića  

- Odlazi jedno leto

- Zbog čega sada odlaziš

- Otišla si kao vihor

Slavko Petrović  - Danas, majko, ženiš sina

Dobrivoje Topalović - Pšenica se povila u klasu

Marinko Rokvić  - Momak veseljak

Ovo su uglavnom pesme iz šezdesetih i sedamdesetih.


NAZAD